
Choo-Choo, motherf***er
Orlando a făcut-o din nou! A venit și a spus tare și clar „studenții nu trebuie să mai aibă gratuitate la transportul cu CFR”… ȘI A IZBUCNIT IADUL! Generațiile, în sfârșit mai tolerante acum că alegerile europarlamentare (ale căror rezultat ÎNCĂ nu este validat, btw) s-au încheiat, au luat-o de la capăt: studenții nu vor să renunțe la pomana PSD-ului, bătrânii nu vor să renunțe la comoditatea de a-și cumpăra bilete de tren în ziua plecării.
Iar lucrurile au „revenit la normal”. Problema gratuității merge, însă, mai departe. Cum putem privi, totuși, această dispută de interese dintr-o perspectivă multidirecțională?
Hai să pornim cu „cât de corectă este această gratuitate?”. Când am intrat la facultate, studenții aveau reducere 50% la trenurile Regio și 12 călătorii (pe cupoane) pentru Interregio. PSD a decis să dea această gratuitate, probabil pentru a justifica banii trimiși de la Guvern către CFR Călători fără să pară că e suprafinanțată compania de stat. Motivele reale le știu ei mai bine, dar înainte de PSD, asta era realitatea: 12 cupoane/an. Studenții, mari amatori ai dreptei românești (care o fi aia), aruncă cu fraze care mai de care mai jignitoare în tot ce înseamnă „asistați sociali”, „salariu minim mai mare”, „pensii mai mari” sau alte măsuri clasice de stânga, dar când cineva se atinge de „unicul drept al studenților”, EXPLOZIE! Well, dragilor, ce mă uimește pe mine e că pe lângă că folosiți dubla măsură pentru pomenele politice, nu sunteți în stare să vă gândiți la problemele mai importante care, deși nu afectează pe toată lumea, cântăresc puțin mai mult:
- Bursa anulată pe perioada verii – Aici e o problemă MARE pentru că, de destul de multe ori, cei ce au bursă poate vor să ia parte la școlile de vară din cadrul universităților decât să se angajeze, iar pe vară căminul, de exemplu, este mult mai scump decât în timpul facultății. Meritul lor e șters cu buretele și nu contează că vor să continue să învețe…
- Bursa socială nu este valabilă pentru cei de la taxă. Există posibilitatea ca fiind la taxă să ai medie de trecere, eventual să fii integralist(!), dar cu toate astea, deși ai tăi probabil au făcut un efort imens să te țină în facultate (credit sau împrumuturi pe Dumnezeu-știe-unde), și pe lângă că ai căminul de 2 ori mai scump în anumite cazuri, nu contează că nu aveți nici de un salariu minim pe economie per membru de familie, tu nu primești bursă socială.
Pe de altă parte (dacă nu te-ai oprit mai sus ca să mă înjuri), pentru o distanță medie pe care un student o poate face cu trenul între casă și facultate (300km), acum câțiva ani plăteai 37-38 de lei/sens, deci ~75 de lei dus-întors (nu o groază de bani)…
Merg studenții mai mult cu trenul? Să vedem… Dintr-un calcul rapid cu câteva statistici care umblă pe internet (deci pot sau nu să fie veridice), rezultă că studenții merg, în medie, de 27 de ori pe an cu trenul. Acum oamenii vor zice „păi da, dar înainte aveau doar 24 reduse!”. Greșit! Aveau 24 reduse la 50% pentru Interregio si NELIMITAT 50% reducere la Regio. Deși nu pare, sunt destui studenți care mergeau/merg și cu Regio, nu pe distanțe lungi, bineînțeles.
Deci merg studentții mai mult cu trenul? Eu aș zice da, dar diferența este prea mică pentru a conta.
Problema este, însă, următoarea: pe vremea cupoanelor, un tren București-Bacău care pleca din capitală în jur de 21:30 avea, dacă țin bine minte, 7+ vagoane… Acum dacă are 6 e bine. CFR a tăiat grav numărul de vagoane, fapt care a coincis cu gratuitatea studenților. Dacă e coincidență? Nu știu, nu îmi place să cred în teorii ale conspirației, așa că las la latitudinea fiecăruia să creadă cât de intenționat e acest lucru.
În încheiere, am 2 concluzii:
- DA, gratuitatea ESTE, în prezent, un drept al studenților, DAR e bine să nu uităm că este o pomană electorală (precum gălețile și uleiul), o măsură populistă pe care ar fi fost bine să nu o tratăm „for granted”. Am zis de la bun început că nu va dura mult minunea!
- Vinovații pentru aglomerarea trenurilor NU sunt studenții. Și ei s-au ars în trecut când stăteau în picioare în tren și acum merg și cu o săptămână mai devreme să își ia bilet. Vinovați sunt cei de la CFR Călători care au redus numărul de vagoane pe mai multe rute aglomerate și, deși intră (teoretic) destul de mulți bani prin subvențiile pe biletele studenților în compania de stat, banii ăștia nu se văd în materialul rulant.