Calificat la ONI 2013

Sâmbăta trecută a avut loc OJI 2013 (Olimpiada Județeană de Informatică). Chiar și după calificarea-surpriză de anul trecut, tot nu mi-am format un scop exact… Plecat de acasă cu gândul vag la calificare intru în sala de concurs din Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae-Vasilescu Karpen” și privesc la cel din dreapta mea. Boboc din Onești care nu avea nicio treabă cu informatica se chinuia să scrie o sortare fără să citească vectorul (dovada că nu eram chiar paralel în clasa a IX-a). 

DSCN0875După câteva momente (de fapt jumătate de oră, dar a trecut repede) au venit subiectele. Arunc o privire pe ambele, nici nu apuc să scriu câte ceva pe ciornă că sunt anunțat „Aveți o oră în care puteți pune întrebări”. Fair enough. Așa că mă apuc și implementez soluția imaginată de mine la a doua problemă. Scriu totul în STL, deși doar ideea o aveam în legătură cu felul în care se folosește, dar și documentația din pachetul OJI. Dar îmi intra într-o buclă infinită și de nervi șterg TOT. „Ora pentru întrebări a luat sfârșit, vă urăm succes în continuare”. Mă apuc de prima problemă, încerc ceva pentru măcar 10 puncte, dar tot nicio idee. Continui să mai schimb pe acolo linii între ele și iar intru în buclă. Iau pas cu pas și văd care e problema (o verificare nu era corectă). Așa că îmi dau seama că și dincolo e la fel. Îmi venea să îmi dau palme că am șters tot (asta după 2 ore de concurs), așa că o iau de la capăt cu ce am făcut „la clasă”. 

Deci după 2 ore nu aveam NIMIC concret, mai aveam o singură oră și deja mă gândeam „adio, calificare”. Dar până la urmă, cu același spirit de „habar nu am unde o să ajung” pe care l-am avut când am urcat muntele spre Ravensca m-a ajutat să lupt până la capăt așa că am scris tot păstrând ideea pe care am conceput-o la începutul concursului, fără adăugiri, doar soluția brută. Părăsesc sala de concurs conștient că făcusem doar ceva la problema aia așa că merg la Subway 2 cu alți olimpici din Ferdinand. 

Ne-am întors pentru verificarea surselor și după o așteptare lungă, suntem chemați înăuntru. Eu speram la 55, alții la peste 100. Rezultatele au fost contrar așteptărilor, numai bune pentru mine. Am luat 35 de puncte și am fost locul 3. Dar surpriză, Mocanu Alexandru (Ferdinand) care s-a situat pe locul 2 a spus că nu vine la ONI, așa că, exact ca anul trecut, pe muchie, mă calific la ONI (mulțumesc, Alexandru). Timișoara va găzdui anul acesta etapa națională, deci o să fie un drum… Dar, sincer, abia aștept. 

Lista completă cu rezultate, AICI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *